Туркменская казка «Мулла, Казі та Яртигулак»

Пішли якось дід із бабою поливати бавовну, а Яртигулак дом лишився.
Ще вдосвіта поприбирав у хаті, позамітав у дворі, а тоді заходив чистити казан, у якому баба варила плов та гарбузяну кашу.
Яртигулак так тер казан камінцем та ганчіркою, що мідн казан заблищав як сонце, а ганчірка від сажі та жиру ста чорніша ночі.

Раптом Яртигулак зачув на вулиці галас і відразу здогадавс що то репетує мулла, бо у всьому аулі так горлати вмів тільки мулл З ганчіркою в руці Яртигулак поліз на дувал і побачив, що си бородий мулла вхопив за комір якогось бідняка.
-   Гляньте, правовірні, на цього злодія! Він украв у мене воду! лементував мулла, тягнучи бідняка до казі.
За муллою вже бігла ціла юрма, вибіг і Яртигулак з дво 
допившись за полу якогось хлопчака, виліз йому на спину. Коли        и прибігли до двору казі, там уже було все село.
Казі сидів на килимі й допитував обірваного бідняка.
-   Присягаюся,- виправдовувався той,- я не крав води. Вона >.іма попала мені в рота.
-   Вах, аллах! - заголосив на весь двір мулла.- Ви чуєте, як ноче нас обдурити цей пройдисвіт, син брехуна, внук шельми і пра- ипук шахрая! Випив, не питаючись, мою воду, а коли я звелів йому сплатити, цей бурлака, лахмітник, цей ледацюга показав мені гноття і ного бруднючого халата!
Мулла так репетував, що біднякові не можна було й слова промовити.
Яртигулак сидів на шапці найвищого селянина. І хоч йому доб- I к * було все чути й бачити, навіть він ледве второпав, що там сталося.
А було ось-що. Ішов здалеку бідняк до їхнього аулу. Прийшовши, ліг під високим дувалом відпочити. Мулла ж саме сидів у дво- 1|)і й пив чай, а недопите вилив через дувал на дорогу. Бідняк спав, роззявивши рота, бо жарко було, і муллин чай попав йому прямо
н горло.
Зрозуміли люди, як воно було, та й стали виправдовувати Оїдного чоловіка, а мулла вдався до судді й загорлав ще дужче:
-   О найправдивіший із найправдивіших! Ти ж сам чув, що це була навіть не вода, а найдухмяніший, найкращий зелений чай. X ю вкраде воду, тому рубають руку. Так хіба ж за крадіжку чаю не и;ірто відрубати у цього пройдисвіта голову? Але я добрий і милости- пий, я не хочу смерті. Хай заплатить мені або відробить!
Старий мулла, стомившись від крику й спеки, сів на килим казі, дістав білу хустку й почав витиратися нею. А потім, задоволений, по-їла див свою довгу бороду.
Переляканий бідняк зрозумів, що його хочуть покарати, і тільки ію:іирав то на муллу, то на казі.
Мулла був родич і приятель казі, тому селяни погули та й за-мовкли. Адже вони теж чули приказку: «Собака знає, про що цуцик
'І ІНВОЛИТЬ».
Нарешті суддя розкрив книжку й почав шукати такий закон, пі яким кривдника виправдовують, а невинного карають.
Яртигулак захотів побачити, як суддя вирішить цю справу, й, плигаючи з шапки на шапку, стрибнув муллі на завій. А потім пома-леньку поліз по халату, поки не попав у кишеню, де лежала біла пустка.
Суддя звів голову й урочисто звернувся до мулли:
-   Згідно з нашими законами і звичаями ти, високоповажний мулло, повинен присягтися при всьому народі, що говорив тільки правду. Присягайся, але пам’ятай давню мудрість: у того, хто, при- і и гаючись, каже неправду, почорніє вид!
Мулла зрозумів, що казі хитрує заодно з ним, і, щоб завдяки
■ «імій клятві запопасти наймита, звів до неба руки й урочистіше пі казі промовив:

-   Присягаюся небом, я говорив тільки правду і готовий сказатЦ сто разів: «Якщо я, присягаючись, збрехав, хай у мене почор вид».
Мулла сказав і поліз до кишені, щоб узяти хустку, бо піт котивс з нього градом. Яртигулак, побачивши в кишені руку мулли, підсун замість хустки свою брудну ганчірку.
Мулла витер обличчя, і всі засміялися. Нічого не розуміючи, мулл й далі ялозив ганчіркою свої щоки, аж поки вони стали чорні, мо казан.
Суддя хотів оголосити присуд, але всі реготали й тицяли пучкам на муллу. Глянув казі на свого приятеля й отетерів.
-   Аллах великий! Та ти ж чорний, мов шайтан! - вигукнув вії і, схопившись руками за голову, кинувся мерщій із суду.
Мулла потер свої щоки долонею й побачив, що вони як саж
У нього аж в очах потемніло: адже він зганьбив себе на ки. Хто тепер повірить муллі, який привселюдно присягався брехні?
Підтикавши поли халата, він дременув з двору, ніби джейран, $ яким женуться хорти. Навздогін йому чувся крик:

-   Агей, мулло, чому ж це в тебе вид почорнів?

Немає коментарів:

Дописати коментар