Українська казка «Батьків заповіт» Донбаська

Умираючи, батько сказав синові:
— Оце, сину, я вмираю. Якщо хочеш зберегти це добро, що я тобі залишаю, і до того ще й придбати, то роби в полі так, щоб нікому не казав першим «добридень», їж хліб із медом, а у свято одягай нові чоботи.

Сказав це і помер. Син так і робив. Ні з ким не вітався, їв хліб із медом, а у свято носив нові чоботи, а ті, що вже були на ногах, закидав на горище.
Минув деякий час, і син дожився до того, що вже не мав за що купувати ні мед, ні чоботи.
— Ні, негаразд! — міркує він. — Це батько навчив мене на лихо, треба робити інакше.
Почав він раніше за всіх людей їздити в степ, та ото робить коло шляху, а люди їдуть та всі до нього вітаються. Цілий день працює. Стомиться, сяде їсти самий хліб із водою. Він йому здається солодким, як із медом. А в неділю дістане з горища чоботи, почистить їх, одягне, вони в нього як нові. Через таку працю почало господарство його прибувати.

І тоді тільки зрозумів син батьківський заповіт: що треба раніше за всіх бути в полі, щоб люди до нього віталися, а не він до них, працювати до втоми, щоб, як сяде їсти, хліб був смачний, як із медом. А щоб гарно ходити на свято, то треба чоботи, хоч і старі, але чистити, щоб вони були як нові завжди.

Немає коментарів:

Дописати коментар